Skip to main content

BASIS GELEGD IN ZIJN JEUGD 

In 1959 behaalde Gerard Wessels zijn Meester Diploma aan de Nationale Schildersschool te Utrecht. Geboren op 10 augustus 1938 te Amsterdam werd hij na 6 weken aan weeshuis St. Joseph afgestaan. Tot zijn 14e is hij daar gebleven met de nodige problemen. Daarom heeft men hem naar TMOVJ, het Tehuis Voor Moeilijk Opvoerbare Jongeren in Maastricht overgebracht. Broeder Josef nam hem onder zijn hoede en hij moest een vak leren. Dat werd schilderen op de ambachtschool en in 1954 behaalde hij in 1 jaar het Gezeldiploma. Deze broeder heeft hem alle kneepjes van het schildersvak geleerd. Van schilderen, tekenen tot glas-in-lood. De broeder zag de talenten en vaardigheden van Gerard en stuurde hem naar de Kunstacademie te Maastricht.

NSSU

Gerard keerde terug naar het ‘westen’ vanwege de relatie met zijn toenmalige vrouw. Er moest gewerkt worden om aan de kost te komen. Vanaf 1956 heeft Gerard de Nationale Schildersschool bezocht en verbleef in een kostgezin aan de Amsterdamsestraatweg. Hij werd Meester Schilder NSSU in 1959.

EIGEN BEDRIJF

Zoals in die tijd gebruikelijk was, moest een schilder alle voorkomende werkzaamheden uitvoeren. Schilderwerk, marmeren, houten, decoreren, letterzetten, vergulden. Doordat hij zeer bedreven was in decoreren en letterzetten kwam hij in 1963 bij Jan Luhlf te werken, de bekende Reclameschilder in Amsterdam. Hier werden decors voor films, studio’s en grote filmborden gemaakt. Daar draaide hij de hand niet voor om. Nadat hij dit 6 weken had aangezien, dacht hij: dat kan ik ook voor mezelf doen. Gerard Wessels Etalage- en Reclameservice was een feit. Werk was er plenty, voor AáBé, Inden, etalages (kasten), bioscoopdoeken van 5 x 2,75 meter voor boven de ingang van de bioscoop (ja elke dag een doek), beletteren van winkelramen en -deuren, draaiorgels, reclameborden, auto’s, ga zo door. Uiteindelijk moest 5 man personeel alles op tijd kunnen leveren. En als je bedenkt waar letters en decoraties zoal gezet moesten worden. Je staat er nu niet meer bij stil dat dit toentertijd met verf en uit de hand werd gedaan. Niks geen folie of printwerk!

BORDEN VERHANGEN

Het noodlot sloeg toe. De drukte van het succes zorgde voor 4 hartinfarcten. Hij kreeg de keuze: verkopen of stoppen met het bedrijf. Het laatste werd het. Maar de drang tot creëren bleef natuurlijk. Tot op de dag van vandaag is hij bezig met alles wat je bedenken kan op het gebied van reclame, letterzetten en decoreren. Vele honderden lettertypen uit het hoofd én uit het handje ineen paar minuten, zegt hij diverse keren vol trots. Aan mij werd alle soorten van letteren getoond.Ik kon ook wel een lettertje zetten, maar hield wijselijk mijn mond want deze man is met zoveel talent en er-varing een fenomeen. Ver verheven boven mij. In de zomermaanden staat hij op braderieën van oude ambachten in binnen- en buitenland. En altijd weer vergapen vele mensen zich aan de kunsten van Gerard. En klaar terwijl u wacht! Nu leert hij zijn kleindochter (32 jaar) de kneepjes van het vak, zodat de kunst van het decoreren en letteren niet verloren gaat.
 

Gerard Wessels, geboren 1937 

  • Schildersopleiding in Heer (sinds 1970 bij Maastricht).
  • Schildergezel, decoratie- en reclameschilder bij de monniken in Maastricht, opgemerkt door broeder Marcus (leraar aan de Volkshogeschool in Maastricht -later Kunstacademie-)
  • 4 jaar Kunstacademie, diploma van schilderspatroon en middenstandsdiploma op zijn 26ste
  • Meester behaald in Utrecht
  • 1 jaar stage in Heer in Maastricht
  • Op zijn 28ste een opleiding Etaleur gevolgd bij Asso -later Nationale Etaleursschool te Utrecht- in de Roemer Visscherstraat te Amsterdam.